18 November 2011

KAYA la sangaaaaaattt… :P

.Assalamualaikum w.b.t… :)
..tba2 je nk menulis tajuk kt ats tu..hehe
Rsanya da yg tau, pnulis ni berasal dr Sarawak..hehe..dan study kt UiTM arau perlis..so, pnulis mmg kna gna kenderaan awan biru tu nk g arau..yela, kna mnyeberangi laut china selatan..cos mna da bus nk g semnjung ni, mmg kna fly..huhu..kalo da bus, mmg pnulis dh nek bus.. KOT! Hehe..
KAYA ni tlalu subjektif bg pnulis..sbb kaya ni bkn je melalui wang ringgit or kebendaan..tp,kta leh lihat kaya ni dr sudut yg lain,..sudut pa? cr la sendiri,,hehe..scara jujur, pnulis xsuka kalo da yg pnggil pnulis ni “kaya”..pnulis ni mna da kaya??..kalo kaya, xkn la nk pinjam ptptn and apply elaun mkn ni..tnggal umah papan je..ayah kerja government je..emak plak suri rumah tngga..bilangan adik beradik dh la rmai, da 2 kekosongn lg utk jd pasukan bola sepak..hehe pnulis dr fmily biasa2 je..x kaya pun.. btul!
Tp, ramai yg xpcaya..huhu..tpulang la..:)
yg pntg, pnulis dh gtau keadaan sbnrnya dan tpulang la pada msing2 nk mnilainya cmne..sbb pnulis tau, bkn mudah kta nk bg sume org faham keadaan kta ni..kna jelaskan pjg lebar spya bg org fhm..(tba2 je skema ni) hehe.. :Pso, lbh baik diam je..
:)
Mgkin rmai yg assume pnulis ni kaya cos pnulis xpnah nek bus spnjg hdup pnulis ni..bla study kt arau ni, bru la pnulis blaja nek bus..tp, mmg x ok la! Hehe..sape2 yg pnah nek bus ngan pnulis mmg tau la cmne..blm nek bus pn, dh byk ragam..nk muntah la..ape la..hehe..tp, pnulis mmg xleh thn ngan aircond bus ni.. :P
Hurm..pa yg pnulis cuba nk jelaskn kt cni ialah, xsmstinya ktaorg ni (especially student sabah n Sarawak) yg nek flight ni “kaya”..huhu..kalo kaya, mmg tiap mgu la blik..ni x, cuti sem je blh blik..cuti raya pn leh balik kalo tket murah..kalo mahal, kna braya di perantauan la jwbnya..tp,pnulis braya kt smnjung (umah fmily angkat) baru sekali je..pstu, rya kt sarawk..x sagngup!..mmg mnangis la jwbnya.. :P
So, wat sahabat2 pnulis yg leh blik slalu tu..anda sume kira beruntung la ye..so, scara kseluruhannya, pnulis n fmily pnulis mmg xkaya pn..tp, da sahabat pnulis yug suka “loyar buruk” gtau yg pnulis ni “kaya dgn snyuman n keikhlasan..bkn shj pd ilusi ttpi kkyaan yg hakiki..insyaAllah”~Pa2 pun, syukran ya :)
So, pnulis hrp lps ni xkn da sape2 lg yg pnggil or label pnulis sbg “kaya” ye..(x suka!)
..hrp dpt memahaminya..
:)

Selamat tinggal, KOREA~

Assalamualaikum w.b.t….
Huhu..mesti da yg tkjut ngan tajuk kat atas tu..hehe..
Sblm tu, sape2 yg pnah singgah blog penulis ni msti da bca entry2 sblm ni..dan kalo perasan da dua entry yg dh xde..hehe..Utk pngetahuan sume, pnulis dh delete kedua2 entry tu sbb sjak pnulis post entry tsebut, inbox handset pnulis ni btimbun..hehe..xlarat nk reply..pa2 pn, terima kasih byk2 kt sahabat2 pnulis cos ambik berat diri ini..
Pnulis gak nak mntak maaf kalo pnulis dh wat sume rsau or kcewa ngan pnulis..smua org da mslh kn tmasuk pnulis…huhu..insyaAllah, pnulis boleh hdpi n solve mslh ni..insyaALLAH~
~mengharapkan doa kalian~
Ok, ckup!
X mo dh cta sedih2 ni..hehe.. :)
..Selamat tinggal, korea???mksdnye??
Kalo sume nk tau, pnulis ni salah sorg pminat KPOP..huhu..blh dikatakan sume lagu korea ni pnulis tau..siap leh hafal dgn tarian diaorg ni..(kantoi! Hehe..) Tp, kalo lecturer tnya soaln, x reti n xtau jwb plak tu..:P
..huhu..tu baru lgu..kalo drama plak, snggup bsekang mata and x tdo smata2 nk tgok korea ni..alangkah baiknya kalo wktu tu pnulis gunakan utk solat mlm ke, wat qiam dll~ :(
Sbnrnya pnulis dh lama bniat nk tinggalkan korea ni, tp byk je halangan.. (yela tu!)..tp, sejak result exam kuar, keinginan penulis nk tinggalkn korea mkin menebal..so, dgn azam baru, sem baru pnulis nk tinggalkn korea ni..tp, xleh la wat secara drastik,,hehe..utk pmulaan ni, pnulis dah buang sume movie or drama korea yg mnimbun kt laptop pnulis ni..tp, bla kt umah still tgk korea cos da tv..hehe
..skrg ni, yg da kt laptop pnulis cma da gameshow n lagu2 korea je..insyAllah, pnulis akn buang sume yg related ngan korea ni..tp, kna wat slow2 la..hehe..doakn pnulis ye.. :)

Fadhilat Al-Fatihah..

                Barangsiapa membaca Fatihah (berserta Bismillah) di antara sunat Subuh dan fardhu Subuh dengan Istiqamah maka kalau ia ingin pengkat terkabullah ia, kalau ia fakir maka akan kaya, kalau punya hutang maka mampu membayarnya, kalau ia sakit maka akan sembuh dan kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak soleh, berkat surah Fatihah.

                Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 20X setiap selesai sembahyang fardhu lima waktu maka Allah SWT luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dia anugerahkan kebahagian dan sebagainya.

               Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 125X selesai sembahyang fardhu Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang di cari-carinya. 

10 mematikan hati..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang.

        Ketika Ibrahim bin Ad'ham (seorang ahli tasawuf) berada di pasar
Basrah, telah dikerumuni beliau oleh orang ramai, di antaranya ada yang
bertanya: "Ya Aba Ishak! Gelaran bagi Ibrahim bin Ad'ham mengapakah kami
memohonkan doa kepada Allah, tetapi tidak dikabulkan doa kami?"
Ibrahim bin Ad'ham menjawab: "Kerana hati kamu telah mati disebabkan
sepuluh perkara:

1. Kamu mengenal Allah, tapi kamu tidak menunaikan hak-hakNya.

2. Kamu mengaku bahawa kamu cinta kepada Rasulullah saw, tetapi kamu
   tinggalkan sunnahnya.

3. Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal menurut Al-Quran.

4. Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan
   syukurnya.

5. Kamu telah berkata bahawa syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak
   menentangnya.

6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   beramal untuknya.

7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   lari daripadanya.

8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   bersedia baginya.

9. Kamu bangun dari tidur lalu ceritakan keaiban manusia, tetapi kamu
   lupa keaiban kamu sendiri.

10. Kamu mngubur mayat-mayat saudara-saudara kamu, tetapi kamu tidak  
    jadikan pelajaran bagi mereka.

14 November 2011

:)

Assalamualaikum w.b.t... :)

..tba2 je da mood nk update blog ni..hehe..skdr nk post je..insyaAllah, mgu dpn kna blik arau dh..mksdnye, lbh kurg smgu je kt umah,, :(

..sdih tu mmg sdih, br je kt umah dh kna blik..huhu..next yr xtau lg blh blik ke x..bak kwn pnulis gtau, "berkorban la ckit".. btul2! :)

..m'mandangkan sem baru nk bmula, so blog ni pn muka baru..hehe..bjaya gak pnulis "operate" blog ni..alhamdulillah~

..doakan pnulis spya bjya sem dpn ye.. :)

5 November 2011

~Redha segalanya~

Alhamdulillah...
Lbh kurg tgal 2mgu je lg kt umah..pastu, kna blik uitm semula..tp, tket xbli lg..huhu..(brni mati!)..dhla tiket flight mahal bulan November ni, yela cuti sekolah..insyaAllah mgu dpn br bli tket.. :)
Da bnda nk pnulis share kt sume..sblm entry ni d’tulis..pnulis rsa sdih sgt..cos result exam dh kuar..
Dan...........
Keputusan pnulis x memuaskan.....
Ble dh tgk result tu, pnulis rsa  “down” sgt.......
Msa tgk result, pnulis tgk with adik pnulis..dan result adik pnulis lbih baik dpd pnulis..tme tu, tmbul perasaan cemburu..huhu.. dan emak pnulis pun da tgk skali..ble tgk result tu, rsa nk nangis je..tp, pnulis cuba tahan spya emak pnulis x rsau ngan pnulis..smalaman pnulis bkurung kt bilik..huhu..tp, dh lama2 tu baru pnulis dh ok ckit..,bla dh ok ckit, br la pnulis kuar dr bilik..skrg pnulis dh “ok” sepenuhnya! Btul!.. :)
Nk tau knp???
Kbtulan masa tu pnulis tgh mnonton tv, x ingat cta pe... kalo x silap, “ustazah pilihan” kot..n ustazah tu gtau, “kalo kta jtuh skrg..mybe tu sbg loncatan utk masa hdpn”..mksudnya, skiranya kta gagal n kalah pad masa sekarang..dgn kekalahan tsbut, ia blh djadikan sbg loncatan or smangat utk seterusnya...ustazah tu gak da tau, kdg2 kta ni berada di bawah dan gak diatas..sekiranya kta brada di bwh, hdpilah dgaan tsbut dgn hati yg lapang dan redha sgalanya..jgn biarkan kekecewaan tsbut mnguasai kta..selain tu, pa yg blaku adalh ketetapan Allah sjak azali lg..kta sbg umatNYA perlu la mnghadapinya dgn tenang dan jgn sesekali merungut or menidakkannya...serta jgn lupa bykkn bsbr..krn sabar tu kekuatan, dan yg paling penting sabar itu indah.. :)
Pd msa tu, pnulis bfikir....da hikmah pa yg blaku kt pnulis, yg pnulis xtau..dan mgkin bkn rezeki pnulis skrg ni (sem ni)..hrp da la rezeki pnulis utk sem dpn..insyaAllah..mgkin pd mulanya pnulis ssah nk terima, tu yg pnulis down sgt..tp, Alhamdulillah dgn izin Allah, pnulis dh ok dan lbih bsemangat utk sem dpn...insyaAllah..
Utk sem dpn, pnulis da azam baru..nak wat lbih baik dr sblmnya..mgkin dgn kegagalan ni pnulis akan dpt kjayan utk sterusnya..amin ya rabb~
mgkin salah pnulis gak, sem lps tlalu leka dan lalai..byk main dan x study sgt.. :(
dan pnulis byk spend time with korea..so, bnda ptama yg pnulis dh wat..pnulis buang suma cta korea..yg tnggal gameshow n lagu je..insyaAllah, pnulis akn buang smua yg bkaitan dgn korea..cma take time ckit..huhu
..pnulis gak nk ucapkan byk2 terima kasih kt kwn2 pnulis yg bg kata2 smngat, dorongan n sokongan spya pnulis kuat utk hdpi smua ni..terima ksih byk2..x lupa gak, kt “sorg” ni wat pnulis ceria dan spt biasa bg semangat dan nsihat kat pnulis.. :)
..syukran ya~

..permudahknlah urusan ku ya Allah..mngharapkan doa kalian.. :)