31 Oktober 2011

HAMBA ALLAH~

..Alhamdulillah, br bksmpatan nk update blog ni..huhu..byk bnda nk gtau, tp mls nk mnulis sbnrnya..so, da ksmpatan ni, pnulis nk share somethng kt sume..tpulang pd msing2 nk bc ke x..hehe~
…skrg ni, pnulis n kwn2 uitm yg len tgh bcuti..cuti sem.. J
..mcm biasa la, kalo cuti sem ni..dok umah, xtvt juz “mngemukkan” bdn je..hehe~
tu je la keja..xpe, nti blik uitm leh diet..yela tu! :P
Pnulis nk cta kt sume psal “hamba Allah” ni..
hurm..kt uitm, pnulis da rmai kwn..alhamdulillah~rsa pelik pun da gak nk mnulis entry ni psal hamba Allah ni..hehe..sbb hamba Allah ni tlalu “istimewa”~ bg pnulis..
J

..pnulis satu kls ngan “hamba Allah” ni, tp xrapat sgt..ble part 3, wktu bel nk wat term paper, pnulis ngan hamba Allah ni jd satu group..kbtulan kteorg dduk bsblhn tme tu kt makmal comp..so, jd la satu group wat term paper ni..tension gak la wat term paper ni, asyik kna “reject”  je proposal..wat correction pn entah brp byk dh..tp, alhamdulillah lulus gak.. :)
..tme part 5 ni bru kteorg rapat..~rapat gak la~ hehe..
..pnulis ngan hamba Allah ni, blh dkatakn stiap kali kna wat group, msti skali ngan hamba Allah ni..kdg2 tu  jemu gak, asyik group ngan hamba Allah ni..hehe..gurau je~hehe..pnulis gurau jer ngan statement kt ats tuh..jgn mare yer~.. honestly, bla satu group ngan hamba Allah ni, pnulis xrsau sgt cos hamba Allah ni confirm wat keja n keja yg dia wat mmg pnulis puas hti..huhu..cma kna ingtkan hamba Allah ni spya wat keja, kalo x mmg dia xwat cos pelupe..pnulis  xksah pun kalo kna ingtkn hamba ALLAH ni byk kali,  jnji   wat keja n siap..
J
Hurm..dsbbkn kteorg ni rapat sgt, blh dikatakn stiap hr bmsg, padahal dh jumpe tme kls..smpaikan rumet pnulis gtau, pnulis ni mcm da “pakwe” je cos slalu bmsg n gelak2 plak tu ble bc msg..huhu~
pnulis gtau la kt rumet pnulis tu, yg hamba Allah ni “istimewa”, tu yg slalu bmsg.. :P
nk gelak pn da gak ble dgr cmtu..pa2 pun, pnulis ni normal ye~
..pa yg special sgt hamba Allah ni???
*sorg “sahabat” dunia & akhirat..insyaAllah..tu yg pnulis cr slma ni..yg blh bimbing pnulis bkn shaja d’dunia tp insyaAllah utk akhirat.. ;)-hamba Allah ni sntiasa bsama pnulis ktika pnulis susah or sng..kalo pnulis da mslh, hmba Allah ni slalu bg advice n kata2 smngt kt pnulis..alhamdulillah~
..pnulis ni ssah ckit nk cter pa2 mslh kt sape2 cos bg pnulis “x sume benda kta leh gtau kt org”.. (skema gler!)..tp, pnulis brani cta n gtau kt hamba Allah ni kalo pnulis da mslh..lgpun pnulis pcya kt hmba Allah ni..insyaAllah~
..dsbbkn hamba Allah ni gak, pnulis tau nk solve problem cmne..x pndam2 dh spt sblm ni..mmg skit kalo pndam mslh ni.. :P
..Hmba Allah ni slalu gtau kt pnulis ~sabar itu indah~..mula2 tu, pnulis xfhm pa mksud hmba Allah ni..lama2 br fhm.. :)
fhm pun bila hamba Allah ni bg pnulis bc buku Solusi yg btajuk “sabar itu indah”…pd msa tu, ksbrn pnulis mmg agak tipis..nk meletup pun da gak, tambah lg dgn bulan posa..kna wat keja luar dgn cuaca pnas..+ mslh yg timbul..sbr je la tme tu..nsib baik hamba Allah ni da msa tu, kalo x pnulis xtau pa jd..alhamdulillah~
..bla dh bc buku tu, br pnulis fhm..knikmatan bsbr tu mmg manis..pnulis bsyukur sgt dbrikan ksempatan tu.. :)

..hurm..wpun hmba Allah ni gila2 skit, tp pnulis snang bkwan dgn de..kdg2 tu, xlarat dh nk lyan prangai hamba Allah ni..hehe~
…tp, kalo hmba Allah ni x wat bising or loyar buruk ke, sunyi plak hdup pnulis ni..hehe..kdg2 kcian gak ngan hamba Allah ni cos slalu kna “dera” oleh pnulis lbh2 kt lengan ye..sory yer~..tp, pnulis dera pun, da sbb ye..bkn sj2 nk dera anak org ni.. ;)
..kalo korg nk tau, hamba Allah ni jnis yg rilex je..muka hepy memanjang mcm xde mslh..jnis yg sempoi, xbyk karenah (yela tu!)..hurm..msa hamba Allah ni x sma ngan pnulis..wktu mlm or weekend pnulis leh study and rest, tp hamba Allah ni xleh..dia da xtvt lain..kcian gak tgk hamba Allah ni, tp de x pnah mrungut cos xtvt yg dia pilih adlh bnda yg dia minat..kalo merungut pun, sbb penat..so, nk ringankn beban hamba Allah ni, pnulis slalunya bg keja yg snang je n yg lain pnulis wat..pnulis xksah pun, cos pnulis fhm hamba Allah ni penat ngan xtvt dia..so, pnulis tlg pa tmampu.. :)

..sape2 yg bc entry ni nti, mybe da yg tau sape hamba Allah ni..huhu..pnulis xnak mention nma hamba Allah kt cni, cos hmba Allah ni tlalu istimewa~

..so, kt hamba Allah ni..pnulis nk minta maaf byk2 dr hujung rambut hga hjg kaki kalo spnjg kta bkwn ni pnulis da wat terasa ati ke..mnyinggung perasaan scra sngja or x sngja..slalu ‘dera’ lengan awk tu..insyaAllah, xdera dh..tp, xjnji la kalo da jumpe nti..hehe~..halalkn mkn minum, n trima ksih gak cos sudi jd sahabat pnulis.. :)


*kalo da tau sape hamba Allah ni, "diam2" je la ek.. :)

.....

“Wahai Allah…Wahai Allah yg kami sembah, Wahai Allah…Pada-Mu satu-satunya tempat pergantungan hati kami…Engkaulah Rabb yg Maha Pemurah dan Pengasih, Maha Perkasa dan Maha Suci Engkaulah yang mampu menetapkan hati-hati kami di jalan yg Engkau redhai…Ya Allah, permudahkan bagi kami istiqamah di dalam amalan kami…dan matikan hati-hati kami dalam mencintai dunia yg melalaikan…
 
Amin Ya Allah.AMin ya Rabbal A’lamin.”

PETUA MENCUCI HATI~

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”
 

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur
Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
 

4. Membaca Al-Quran
Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X. 
5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari
Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri.katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)


7. Program minda/cuci mindaPaling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya – CUBALAH!!).

8. BerpuasaSekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
 

9. Cuba ingat tentang mati
(Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
 

10. Kekalkan wuduk.



11. Bersedekah.
 

12. Belanja orang makan.

 
13. Jaga makanan
jangan makan makanan yang shubhah.(diragui halal dan haramnya.)

14. Berkawan dengan ulama.


15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
 

16. Pesan pada orang, jadi baik.



17. Menjaga pacaindera
(mata, telinga, mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat

*Marilah kita amalkan.. :)

9 Oktober 2011

~Sabar itu indah~



Ya Allah... kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah Al-Baqarah : 216)


 
Ya Allah.. kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
 

Ya Allah.... terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku.

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

 
Ya Allah... bagaimana harus kuhadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Al-Baqarah : 45)

Ya Allah... apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..(At-Taubah : 111)

    
 Ya Allah.... kepada siapa harus ku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (Surah At-Taubah : 129)


 
Ya Allah...berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta? (Al-Ankabut : 2-3)

 

Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang Redha dan diredhai-Nya.


*..iluvislam.com*