2 April 2011

Final!..


Xlama lg nak final!..huhu..20hb ni, pnulis dah start final..insyaAllah abis 29hb..huhu..mmg kalut la d’watnya..gap nk ulangkaji pun mmg xbyk la..so,  dah xleh main2 la,,kna serius!..:)
Tp, before final ni..mmg bz gak la..byk assignmnt + report yg kna anta..tambah lg dgn test..xlupa gak ngan MUET!..fuh!..(permudahkanlah urusanku ya Allah)...

..dlm sibuk2 ni, tba2 je Uitm bg cuti kt studnt..ni sbb keadaan bnjir kt perlis..huhu..dpt la cuti percuma selama 5 hari..huhu..pnulis ngan rumet just stay kt kolej je..mls nak blik..hehe..cOs byk keja yg kna wat!..

..lpas final nti, pnulis da praktikal JUPEM slma sebulan..tp, tmpat xtau dpt katne lg..tp, pnulis pilih PAHANG & KEDAH..huhu..hrp2 smuanya bjln ngan lancar la nti..~amin ya rabb~


p/s: kpd smua studnt yg akn ambik MUET + final xm especially group APDEL & APD4FL, wat leklok ye..hope dpt result yg gempak nti!..*smoga Allah mpermudahkan urusan kta smua*..amin ya rabb~

~Ciri-ciri Wanita Syurga~


Isteri-isteri kaum Mukminin yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya tersebut akan tetap menjadi pendamping suaminya kelak di Syurga dan akan memperoleh kenikmatan yang sama dengan yang diperoleh penduduk Surga lainnya, tentunya sesuai dengan amalnya selama di dunia.
Di antara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah :
01 Bertakwa
02 Beriman kepada Allah, Malaikat-Nya, Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, hari kiamat, dan takdir yang baik dan buruk
03 Bersaksi bahawa tiada ilah yang berhak disembah kecuali Allah, dan Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadlan, dan naik haji bagi yang mampu
04 Ihsan, yaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah dan dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.
05 Ikhlas beribadah kerana Allah, tawakkal, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.
06 Gemar membaca Al Qur'an dan berusaha memahaminya, berzikir mengingat Allah ketika sendirian atau tidak dan berdoa kepada Allah semata
07 Menghidupkan amar ma'ruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.
08 Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternak yang dia miliki
09 Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.
10 Berinfak, baik ketika lapang maupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia
11 Adil dalam segala perkara terhadap seluruh makhluk
12 Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah)
13 Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.
14 Berbakti kepada kedua orang tua
15 Menyambung silaturahmi dengan karib kerabatnya, sahabat terdekat dan terjauh

p/s:..pnulis ambik dari iluvislam.com..nak share kat smua.. :)

~sambungan...


1.       3. Pantai merdeka!

..kali ni pnulis gi pantai merdeka kat kedah..tp, pnulis gi pantai merdeka ni bknnya utk “holiday” tp, ada praktikal hydro..pnulis nak share ckit kt smua pa tu HYDROGRAPHY???..hydrography ialah nak ukur kedalaman air, nak tau pasang surut air..huhu..best gak keja hydro ni..: ) ..tp, lecturer pnulis da gtau yg bdn kta ni xelok sgt kalo kna ngan air masin nti kta ******..(biarla studnt geomatik je yg tau ek..)hehe..
     ..selama 4 hari 3 mlm pnulis wat praktikal kt pantai merdeka start 18/03..ktaorg kna bkumpul kat kafetaria damai at 8 am..tp, gerak dr uitm dlm pkul 10am gak la..lama gak la tgu..huhu..”janji melayu”, kan???..pastu, ktaorg  group lelaki n group perempuan ni dlm satu bus la..pjlnan rsanya dlm 2 jam la, & ktaorg da stop kat Gurun utk mkn tgh hari..blh tahan gak la harga mknn kt gurun ni..hehe..wpun, pjalnnan just 2 jam, kbykkan ktaorg dlm bus ni tdo je memanjang..hehe..pnulis ingatkan nak la cuci mata ni skit tgk pmndgn, kn..tp, wat tahi mata da la..hehe..pas ktaorg rehat, ktaorg plan nk la tgk cta..kt bus ni da tv..so, nak la tgk cta..tp, xleh tgk plak cos hampir suma cta ni xleh pasang..huhu~


                      ..pose dlu, sblm gerak!

Then, dlm pkul 12++ gak ktaorg sampai kt pantai merdeka ni..dah sampai tu, ktaorg pun nak gi homestay..tp, otw nak gi tu group ktaorg je da mslh..group lain dh smpai kt homestay, tp group  ktaorg ni still terkial2 nak dduk homestay mne + bwk brg yg beratnya xtau brp kg + dgn cuaca panas..(redha je la.. : )..last2, ktaorg dduk la kat homestay yg jauh skit..tgk2, kt umah tu da lbh kurg 60 studnt yg dduk..mmg sesak la..huhu..pastu,lecturer pnulis pun arrange la blik pnempatan utk siswi ni..(siswi ramai sgt)..huhu..*kira la selesa la ckit*..

...dah settle je prob tu, ptg tu ktaorg da briefing skit psal praktikal yg ktaorg kna wat ni..pa yg ktaorg kna wat TRAVERSE, LEVELLING & SOUNDING...ktaorg bg la group nak wat praktikal ni..tp, plg beznya ktaorg wat praktikal ni dr ptg until pg keesokknya..(da gak la rehat)..hehe..
Mmg xpnah owg wat la, wat praktikal mlm2 ni..ktaorg bajet nak wat keja mlm2 ni, so last day blh la relax ckit..huhu..byk cbrn gak la wat keja mlm2 ni..dgn nyamuk + mgantuk + sejuk..hehe..pastu, kna gna torchlight hp nak suluh spaya leh bca bcaan..(handset pnulis jd mangsa!)..tp, xpa..huhu..

..2mlm berturut gak la ktaorg wat keja mlm2 ni..tp, mlm kedua tu balik awal ckit la dlm pkul 3am la..tp, honestly la pnulis puji la sikap group lelaki yg kira gentleman ni cos snggup dirikan khemah utk group prmpuan yg mata tu xleh bkak lg..(dh mgntuk sgt)..hehe..:)..~syukran~

*kekenyangan *..

..tup2, dah masuk hari ketiga ktaorg kat pantai merdeka..esok kna blik..YEAY!..hehe..mlm tu, ktaorg ni mkn bsr gak la..mknan mmg byk la..sumanya seafood..YUMMY!..da udang, sotong, ikan bakar, ayam kfc n ayam ayamas..huhu..tp, mmg xabs mkn la..hehe..knyg sgt..so, drpd ktaorg mbazir, ktaorg bg la mknan tu kat pnjual2 yg da kat pantai merdeka tu..huhu..

                      ..sdaaappp!..hehe


..dah knyg tu, ktaorg ni xbalik lg ke homestay..ktaorg jd “KANAK2 DEWASA” mlm tu..huhu..mna taknya, ktaorg ni group perempuan + lelaki ni main kat taman pemainan..mmg best gler la tme tu..da yg main buaian, jongkat-jongkit, gelongsor, basikal..nasib baik la suma pmainan ni x rosak ktaorg main..hehe....dlm pkul satu gak la ktaorg ni baru balik homestay..huhu~

us!

                                                          ..kcian kat hazman ni,,hehe~

.                                                                . .apd4el & apd4fl..

*last day*..

..ktaorg btolak dr pantai merdeka dlm pkul 1pm la..so, pg tu ktaorg gi la laut, plan nak mandi laut..kbtulan plak, masa tu kt umah xde air..huhu..tp, ktaorg kna tgu dlm pkul 10am baru leh mandi laut tgu air pasang ckit..hehe..pnulis xmandi laut la, cos dh mandi before tu..hehe..just basahkan kaki je..hehe..jeles plak tgk member2 yg mandi laut ni..hehe..


                   ..excited nak balik!..hehe


                          pose dlu!.. ;)

          ..smntara tgu bus sampai, bgambar dlu..hehe