22 Disember 2011

..Maksud atau Makna Bacaan Dalam Solat..

Takbiratul-Ihram / Takbir
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat sahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

14 Disember 2011

..bermulanya……….


Assalamualaikum w.b.t..
..alhamdulillah, penulis dberikan kesempatan utk mnulis kali ini..huhu
…sejak sem baru ni bermula, pnulis agak sibuk sedikit dgn kuliah dan lepak ngan sorg minah ni..hehe :P
….hurm..nk tulis pa ek??tba2 blur..huhu
..pnulis nk share ckit kt korg, sem ni agak mncabar pnulis..mostly subjek yg pnulis ambik sem ni adalah “calculation”..:(
..pnulis agak lemah dalam calculation ni..tp, kna ambik gak la..hopefully, pnulis leh lepas suma subjek sem ni, n leh praktkal sem dpn..(nk praktkal tmpat sendiri, insyaAllah..)
..selain tu, pnulis n kwn2 yg len dok luar sem ni..1st tme la, dok luar ni..mmg kna rush la nak nek bus..xleh nk lengah2 mcm dok kt kolej dulu..hehe
..pnulis pn dh start jogging sem ni..hehe..with hanida n miza..tba2 je nk jog, excted gler!..siap msuk uitm plak tu..ingatkan jauh sgt dr umah sewa, tp dkat je..:P
..start jog ni cos nk jga ksihatan n kuruskn badan..yela, da org gtau pnulis ni dh gmuk..huhu..:(
tp, mmg btul pn pnulis dh gmuk..baru balik cuti sem kn..:)
…lbh kurg 3 mgu kuliah dah stat..pastu, cuti mid sem plak..
..member yg len sumanya blik umah, pnulis je stay kt perlis ni..hurm..
so, dok umah sewa jela with housemate..leh study!.pas cuti ni, ada test..huhu
..conclusionnya, da hikmah stiap pa yg blaku..mgkin hkmah pnulis xbalik, pnulis leh study and prepare utk test.. :)

..nk g mlaka, blm da rezeki lg kot..nk g melaka cos nk mkn mee siput n asam pedas..hehe
..insyaAllah, pnulis akan g gak Melaka tu nti.. :)

KESILAPAN KERAP WANITA TENTANG AURAT

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja. KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' lengan pendek. KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.  KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'
KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.   KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.   
KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.   
KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.    KESALAHAN KESEMBILAN : Bertudung tetapi menaiki motor sambil menayangkan betis sepanjang jalan.   
KESALAHAN KESEPULUH : Bertudung dan sempurna penutupan aurat tubuhnya tetapi memanja-manjakan suaranya ketika berinteraksi dengan lelaki. Sama ada menyanyi mahupun bernasyid. Tiada dakwah yang sesuai buat wanita menerusi nyanyian.  
…..entry ini utk pkongsian bsama..xde niat pun nk myinggung perasaan sape2 dan sbg peringatan buat pnulis jugak..pnulis pn bukannya baik sgt..tp, ingin berubah mnjadi lebih baik..insyaAllah.. ..so, renung2kanlah.. :)

..so, pnulis minta maaf kalo sape2 yg da terasa ke..minta maaf byk sgt2..yg baik dtgnya dr Allah s.w.t, yg buruk dtgnya dr pnulis sendiri..

18 November 2011

KAYA la sangaaaaaattt… :P

.Assalamualaikum w.b.t… :)
..tba2 je nk menulis tajuk kt ats tu..hehe
Rsanya da yg tau, pnulis ni berasal dr Sarawak..hehe..dan study kt UiTM arau perlis..so, pnulis mmg kna gna kenderaan awan biru tu nk g arau..yela, kna mnyeberangi laut china selatan..cos mna da bus nk g semnjung ni, mmg kna fly..huhu..kalo da bus, mmg pnulis dh nek bus.. KOT! Hehe..
KAYA ni tlalu subjektif bg pnulis..sbb kaya ni bkn je melalui wang ringgit or kebendaan..tp,kta leh lihat kaya ni dr sudut yg lain,..sudut pa? cr la sendiri,,hehe..scara jujur, pnulis xsuka kalo da yg pnggil pnulis ni “kaya”..pnulis ni mna da kaya??..kalo kaya, xkn la nk pinjam ptptn and apply elaun mkn ni..tnggal umah papan je..ayah kerja government je..emak plak suri rumah tngga..bilangan adik beradik dh la rmai, da 2 kekosongn lg utk jd pasukan bola sepak..hehe pnulis dr fmily biasa2 je..x kaya pun.. btul!
Tp, ramai yg xpcaya..huhu..tpulang la..:)
yg pntg, pnulis dh gtau keadaan sbnrnya dan tpulang la pada msing2 nk mnilainya cmne..sbb pnulis tau, bkn mudah kta nk bg sume org faham keadaan kta ni..kna jelaskan pjg lebar spya bg org fhm..(tba2 je skema ni) hehe.. :Pso, lbh baik diam je..
:)
Mgkin rmai yg assume pnulis ni kaya cos pnulis xpnah nek bus spnjg hdup pnulis ni..bla study kt arau ni, bru la pnulis blaja nek bus..tp, mmg x ok la! Hehe..sape2 yg pnah nek bus ngan pnulis mmg tau la cmne..blm nek bus pn, dh byk ragam..nk muntah la..ape la..hehe..tp, pnulis mmg xleh thn ngan aircond bus ni.. :P
Hurm..pa yg pnulis cuba nk jelaskn kt cni ialah, xsmstinya ktaorg ni (especially student sabah n Sarawak) yg nek flight ni “kaya”..huhu..kalo kaya, mmg tiap mgu la blik..ni x, cuti sem je blh blik..cuti raya pn leh balik kalo tket murah..kalo mahal, kna braya di perantauan la jwbnya..tp,pnulis braya kt smnjung (umah fmily angkat) baru sekali je..pstu, rya kt sarawk..x sagngup!..mmg mnangis la jwbnya.. :P
So, wat sahabat2 pnulis yg leh blik slalu tu..anda sume kira beruntung la ye..so, scara kseluruhannya, pnulis n fmily pnulis mmg xkaya pn..tp, da sahabat pnulis yug suka “loyar buruk” gtau yg pnulis ni “kaya dgn snyuman n keikhlasan..bkn shj pd ilusi ttpi kkyaan yg hakiki..insyaAllah”~Pa2 pun, syukran ya :)
So, pnulis hrp lps ni xkn da sape2 lg yg pnggil or label pnulis sbg “kaya” ye..(x suka!)
..hrp dpt memahaminya..
:)

Selamat tinggal, KOREA~

Assalamualaikum w.b.t….
Huhu..mesti da yg tkjut ngan tajuk kat atas tu..hehe..
Sblm tu, sape2 yg pnah singgah blog penulis ni msti da bca entry2 sblm ni..dan kalo perasan da dua entry yg dh xde..hehe..Utk pngetahuan sume, pnulis dh delete kedua2 entry tu sbb sjak pnulis post entry tsebut, inbox handset pnulis ni btimbun..hehe..xlarat nk reply..pa2 pn, terima kasih byk2 kt sahabat2 pnulis cos ambik berat diri ini..
Pnulis gak nak mntak maaf kalo pnulis dh wat sume rsau or kcewa ngan pnulis..smua org da mslh kn tmasuk pnulis…huhu..insyaAllah, pnulis boleh hdpi n solve mslh ni..insyaALLAH~
~mengharapkan doa kalian~
Ok, ckup!
X mo dh cta sedih2 ni..hehe.. :)
..Selamat tinggal, korea???mksdnye??
Kalo sume nk tau, pnulis ni salah sorg pminat KPOP..huhu..blh dikatakan sume lagu korea ni pnulis tau..siap leh hafal dgn tarian diaorg ni..(kantoi! Hehe..) Tp, kalo lecturer tnya soaln, x reti n xtau jwb plak tu..:P
..huhu..tu baru lgu..kalo drama plak, snggup bsekang mata and x tdo smata2 nk tgok korea ni..alangkah baiknya kalo wktu tu pnulis gunakan utk solat mlm ke, wat qiam dll~ :(
Sbnrnya pnulis dh lama bniat nk tinggalkan korea ni, tp byk je halangan.. (yela tu!)..tp, sejak result exam kuar, keinginan penulis nk tinggalkn korea mkin menebal..so, dgn azam baru, sem baru pnulis nk tinggalkn korea ni..tp, xleh la wat secara drastik,,hehe..utk pmulaan ni, pnulis dah buang sume movie or drama korea yg mnimbun kt laptop pnulis ni..tp, bla kt umah still tgk korea cos da tv..hehe
..skrg ni, yg da kt laptop pnulis cma da gameshow n lagu2 korea je..insyAllah, pnulis akn buang sume yg related ngan korea ni..tp, kna wat slow2 la..hehe..doakn pnulis ye.. :)

Fadhilat Al-Fatihah..

                Barangsiapa membaca Fatihah (berserta Bismillah) di antara sunat Subuh dan fardhu Subuh dengan Istiqamah maka kalau ia ingin pengkat terkabullah ia, kalau ia fakir maka akan kaya, kalau punya hutang maka mampu membayarnya, kalau ia sakit maka akan sembuh dan kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak soleh, berkat surah Fatihah.

                Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 20X setiap selesai sembahyang fardhu lima waktu maka Allah SWT luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dia anugerahkan kebahagian dan sebagainya.

               Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 125X selesai sembahyang fardhu Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang di cari-carinya. 

10 mematikan hati..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang.

        Ketika Ibrahim bin Ad'ham (seorang ahli tasawuf) berada di pasar
Basrah, telah dikerumuni beliau oleh orang ramai, di antaranya ada yang
bertanya: "Ya Aba Ishak! Gelaran bagi Ibrahim bin Ad'ham mengapakah kami
memohonkan doa kepada Allah, tetapi tidak dikabulkan doa kami?"
Ibrahim bin Ad'ham menjawab: "Kerana hati kamu telah mati disebabkan
sepuluh perkara:

1. Kamu mengenal Allah, tapi kamu tidak menunaikan hak-hakNya.

2. Kamu mengaku bahawa kamu cinta kepada Rasulullah saw, tetapi kamu
   tinggalkan sunnahnya.

3. Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal menurut Al-Quran.

4. Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan
   syukurnya.

5. Kamu telah berkata bahawa syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak
   menentangnya.

6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   beramal untuknya.

7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   lari daripadanya.

8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar adanya, tetapi kamu tidak
   bersedia baginya.

9. Kamu bangun dari tidur lalu ceritakan keaiban manusia, tetapi kamu
   lupa keaiban kamu sendiri.

10. Kamu mngubur mayat-mayat saudara-saudara kamu, tetapi kamu tidak  
    jadikan pelajaran bagi mereka.

14 November 2011

:)

Assalamualaikum w.b.t... :)

..tba2 je da mood nk update blog ni..hehe..skdr nk post je..insyaAllah, mgu dpn kna blik arau dh..mksdnye, lbh kurg smgu je kt umah,, :(

..sdih tu mmg sdih, br je kt umah dh kna blik..huhu..next yr xtau lg blh blik ke x..bak kwn pnulis gtau, "berkorban la ckit".. btul2! :)

..m'mandangkan sem baru nk bmula, so blog ni pn muka baru..hehe..bjaya gak pnulis "operate" blog ni..alhamdulillah~

..doakan pnulis spya bjya sem dpn ye.. :)

5 November 2011

~Redha segalanya~

Alhamdulillah...
Lbh kurg tgal 2mgu je lg kt umah..pastu, kna blik uitm semula..tp, tket xbli lg..huhu..(brni mati!)..dhla tiket flight mahal bulan November ni, yela cuti sekolah..insyaAllah mgu dpn br bli tket.. :)
Da bnda nk pnulis share kt sume..sblm entry ni d’tulis..pnulis rsa sdih sgt..cos result exam dh kuar..
Dan...........
Keputusan pnulis x memuaskan.....
Ble dh tgk result tu, pnulis rsa  “down” sgt.......
Msa tgk result, pnulis tgk with adik pnulis..dan result adik pnulis lbih baik dpd pnulis..tme tu, tmbul perasaan cemburu..huhu.. dan emak pnulis pun da tgk skali..ble tgk result tu, rsa nk nangis je..tp, pnulis cuba tahan spya emak pnulis x rsau ngan pnulis..smalaman pnulis bkurung kt bilik..huhu..tp, dh lama2 tu baru pnulis dh ok ckit..,bla dh ok ckit, br la pnulis kuar dr bilik..skrg pnulis dh “ok” sepenuhnya! Btul!.. :)
Nk tau knp???
Kbtulan masa tu pnulis tgh mnonton tv, x ingat cta pe... kalo x silap, “ustazah pilihan” kot..n ustazah tu gtau, “kalo kta jtuh skrg..mybe tu sbg loncatan utk masa hdpn”..mksudnya, skiranya kta gagal n kalah pad masa sekarang..dgn kekalahan tsbut, ia blh djadikan sbg loncatan or smangat utk seterusnya...ustazah tu gak da tau, kdg2 kta ni berada di bawah dan gak diatas..sekiranya kta brada di bwh, hdpilah dgaan tsbut dgn hati yg lapang dan redha sgalanya..jgn biarkan kekecewaan tsbut mnguasai kta..selain tu, pa yg blaku adalh ketetapan Allah sjak azali lg..kta sbg umatNYA perlu la mnghadapinya dgn tenang dan jgn sesekali merungut or menidakkannya...serta jgn lupa bykkn bsbr..krn sabar tu kekuatan, dan yg paling penting sabar itu indah.. :)
Pd msa tu, pnulis bfikir....da hikmah pa yg blaku kt pnulis, yg pnulis xtau..dan mgkin bkn rezeki pnulis skrg ni (sem ni)..hrp da la rezeki pnulis utk sem dpn..insyaAllah..mgkin pd mulanya pnulis ssah nk terima, tu yg pnulis down sgt..tp, Alhamdulillah dgn izin Allah, pnulis dh ok dan lbih bsemangat utk sem dpn...insyaAllah..
Utk sem dpn, pnulis da azam baru..nak wat lbih baik dr sblmnya..mgkin dgn kegagalan ni pnulis akan dpt kjayan utk sterusnya..amin ya rabb~
mgkin salah pnulis gak, sem lps tlalu leka dan lalai..byk main dan x study sgt.. :(
dan pnulis byk spend time with korea..so, bnda ptama yg pnulis dh wat..pnulis buang suma cta korea..yg tnggal gameshow n lagu je..insyaAllah, pnulis akn buang smua yg bkaitan dgn korea..cma take time ckit..huhu
..pnulis gak nk ucapkan byk2 terima kasih kt kwn2 pnulis yg bg kata2 smngat, dorongan n sokongan spya pnulis kuat utk hdpi smua ni..terima ksih byk2..x lupa gak, kt “sorg” ni wat pnulis ceria dan spt biasa bg semangat dan nsihat kat pnulis.. :)
..syukran ya~

..permudahknlah urusan ku ya Allah..mngharapkan doa kalian.. :)





31 Oktober 2011

HAMBA ALLAH~

..Alhamdulillah, br bksmpatan nk update blog ni..huhu..byk bnda nk gtau, tp mls nk mnulis sbnrnya..so, da ksmpatan ni, pnulis nk share somethng kt sume..tpulang pd msing2 nk bc ke x..hehe~
…skrg ni, pnulis n kwn2 uitm yg len tgh bcuti..cuti sem.. J
..mcm biasa la, kalo cuti sem ni..dok umah, xtvt juz “mngemukkan” bdn je..hehe~
tu je la keja..xpe, nti blik uitm leh diet..yela tu! :P
Pnulis nk cta kt sume psal “hamba Allah” ni..
hurm..kt uitm, pnulis da rmai kwn..alhamdulillah~rsa pelik pun da gak nk mnulis entry ni psal hamba Allah ni..hehe..sbb hamba Allah ni tlalu “istimewa”~ bg pnulis..
J

..pnulis satu kls ngan “hamba Allah” ni, tp xrapat sgt..ble part 3, wktu bel nk wat term paper, pnulis ngan hamba Allah ni jd satu group..kbtulan kteorg dduk bsblhn tme tu kt makmal comp..so, jd la satu group wat term paper ni..tension gak la wat term paper ni, asyik kna “reject”  je proposal..wat correction pn entah brp byk dh..tp, alhamdulillah lulus gak.. :)
..tme part 5 ni bru kteorg rapat..~rapat gak la~ hehe..
..pnulis ngan hamba Allah ni, blh dkatakn stiap kali kna wat group, msti skali ngan hamba Allah ni..kdg2 tu  jemu gak, asyik group ngan hamba Allah ni..hehe..gurau je~hehe..pnulis gurau jer ngan statement kt ats tuh..jgn mare yer~.. honestly, bla satu group ngan hamba Allah ni, pnulis xrsau sgt cos hamba Allah ni confirm wat keja n keja yg dia wat mmg pnulis puas hti..huhu..cma kna ingtkan hamba Allah ni spya wat keja, kalo x mmg dia xwat cos pelupe..pnulis  xksah pun kalo kna ingtkn hamba ALLAH ni byk kali,  jnji   wat keja n siap..
J
Hurm..dsbbkn kteorg ni rapat sgt, blh dikatakn stiap hr bmsg, padahal dh jumpe tme kls..smpaikan rumet pnulis gtau, pnulis ni mcm da “pakwe” je cos slalu bmsg n gelak2 plak tu ble bc msg..huhu~
pnulis gtau la kt rumet pnulis tu, yg hamba Allah ni “istimewa”, tu yg slalu bmsg.. :P
nk gelak pn da gak ble dgr cmtu..pa2 pun, pnulis ni normal ye~
..pa yg special sgt hamba Allah ni???
*sorg “sahabat” dunia & akhirat..insyaAllah..tu yg pnulis cr slma ni..yg blh bimbing pnulis bkn shaja d’dunia tp insyaAllah utk akhirat.. ;)-hamba Allah ni sntiasa bsama pnulis ktika pnulis susah or sng..kalo pnulis da mslh, hmba Allah ni slalu bg advice n kata2 smngt kt pnulis..alhamdulillah~
..pnulis ni ssah ckit nk cter pa2 mslh kt sape2 cos bg pnulis “x sume benda kta leh gtau kt org”.. (skema gler!)..tp, pnulis brani cta n gtau kt hamba Allah ni kalo pnulis da mslh..lgpun pnulis pcya kt hmba Allah ni..insyaAllah~
..dsbbkn hamba Allah ni gak, pnulis tau nk solve problem cmne..x pndam2 dh spt sblm ni..mmg skit kalo pndam mslh ni.. :P
..Hmba Allah ni slalu gtau kt pnulis ~sabar itu indah~..mula2 tu, pnulis xfhm pa mksud hmba Allah ni..lama2 br fhm.. :)
fhm pun bila hamba Allah ni bg pnulis bc buku Solusi yg btajuk “sabar itu indah”…pd msa tu, ksbrn pnulis mmg agak tipis..nk meletup pun da gak, tambah lg dgn bulan posa..kna wat keja luar dgn cuaca pnas..+ mslh yg timbul..sbr je la tme tu..nsib baik hamba Allah ni da msa tu, kalo x pnulis xtau pa jd..alhamdulillah~
..bla dh bc buku tu, br pnulis fhm..knikmatan bsbr tu mmg manis..pnulis bsyukur sgt dbrikan ksempatan tu.. :)

..hurm..wpun hmba Allah ni gila2 skit, tp pnulis snang bkwan dgn de..kdg2 tu, xlarat dh nk lyan prangai hamba Allah ni..hehe~
…tp, kalo hmba Allah ni x wat bising or loyar buruk ke, sunyi plak hdup pnulis ni..hehe..kdg2 kcian gak ngan hamba Allah ni cos slalu kna “dera” oleh pnulis lbh2 kt lengan ye..sory yer~..tp, pnulis dera pun, da sbb ye..bkn sj2 nk dera anak org ni.. ;)
..kalo korg nk tau, hamba Allah ni jnis yg rilex je..muka hepy memanjang mcm xde mslh..jnis yg sempoi, xbyk karenah (yela tu!)..hurm..msa hamba Allah ni x sma ngan pnulis..wktu mlm or weekend pnulis leh study and rest, tp hamba Allah ni xleh..dia da xtvt lain..kcian gak tgk hamba Allah ni, tp de x pnah mrungut cos xtvt yg dia pilih adlh bnda yg dia minat..kalo merungut pun, sbb penat..so, nk ringankn beban hamba Allah ni, pnulis slalunya bg keja yg snang je n yg lain pnulis wat..pnulis xksah pun, cos pnulis fhm hamba Allah ni penat ngan xtvt dia..so, pnulis tlg pa tmampu.. :)

..sape2 yg bc entry ni nti, mybe da yg tau sape hamba Allah ni..huhu..pnulis xnak mention nma hamba Allah kt cni, cos hmba Allah ni tlalu istimewa~

..so, kt hamba Allah ni..pnulis nk minta maaf byk2 dr hujung rambut hga hjg kaki kalo spnjg kta bkwn ni pnulis da wat terasa ati ke..mnyinggung perasaan scra sngja or x sngja..slalu ‘dera’ lengan awk tu..insyaAllah, xdera dh..tp, xjnji la kalo da jumpe nti..hehe~..halalkn mkn minum, n trima ksih gak cos sudi jd sahabat pnulis.. :)


*kalo da tau sape hamba Allah ni, "diam2" je la ek.. :)

.....

“Wahai Allah…Wahai Allah yg kami sembah, Wahai Allah…Pada-Mu satu-satunya tempat pergantungan hati kami…Engkaulah Rabb yg Maha Pemurah dan Pengasih, Maha Perkasa dan Maha Suci Engkaulah yang mampu menetapkan hati-hati kami di jalan yg Engkau redhai…Ya Allah, permudahkan bagi kami istiqamah di dalam amalan kami…dan matikan hati-hati kami dalam mencintai dunia yg melalaikan…
 
Amin Ya Allah.AMin ya Rabbal A’lamin.”

PETUA MENCUCI HATI~

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”
 

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur
Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
 

4. Membaca Al-Quran
Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X. 
5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari
Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri.katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)


7. Program minda/cuci mindaPaling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya – CUBALAH!!).

8. BerpuasaSekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
 

9. Cuba ingat tentang mati
(Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
 

10. Kekalkan wuduk.



11. Bersedekah.
 

12. Belanja orang makan.

 
13. Jaga makanan
jangan makan makanan yang shubhah.(diragui halal dan haramnya.)

14. Berkawan dengan ulama.


15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
 

16. Pesan pada orang, jadi baik.



17. Menjaga pacaindera
(mata, telinga, mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat

*Marilah kita amalkan.. :)

9 Oktober 2011

~Sabar itu indah~



Ya Allah... kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah Al-Baqarah : 216)


 
Ya Allah.. kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
 

Ya Allah.... terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku.

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

 
Ya Allah... bagaimana harus kuhadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Al-Baqarah : 45)

Ya Allah... apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..(At-Taubah : 111)

    
 Ya Allah.... kepada siapa harus ku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (Surah At-Taubah : 129)


 
Ya Allah...berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta? (Al-Ankabut : 2-3)

 

Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang Redha dan diredhai-Nya.


*..iluvislam.com*

9 September 2011

:(

...pergilah duhai msalah~.. :(



..ya Allah, hanya padaMU tempat ku memohon......

24 Ogos 2011

SUG 341-PHOTO ASSGMNT






ASSIGNMENT

1.   1.   Write an essay of minimum 2500 words regarding the evolution of photogrammetry field according to the respective era:-
o   Analog Photogrammetry
o   Analytical Photogrammetry
o   Digital Photogrammetry
o   Airborne Laser Scanning

Write your essay using Times New Roman type font, single spacing, and size 11.

2.    2.  Defined what is orthophoto.

3.     3. Select one of the digital photogrammetric system in Table 1 and produce a 10 minute presentation on the following aspects:

·         System requirements
·         Capability
·         Developer
·         Limitations


No
Photogrammetric System
1
Leica Photogrammetric Suite
2
PCI Geomatica
3
Virtuozuo
4
PHOTOMOD
5
ER Mapper
6
EnsoMosaic
7
AutoDESK Image Modeler
8
Intergraph
  

Coursework 50% : Test (20%),  Assignment (10%),  Lab Work (20%)
Final Exam  50%


Course Instructor:
MOHD. RIZALUDIN MAHMUD, ISMAIL MAAROF, MASAYU NORMAN
Department of Surveying Science and Geomatics
Faculty of Architecture, Planning, and Surveying
Universiti Teknologi MARA, Perlis

*TLG INFORM YG LAIN K.. :)

P/S-..REPORT + ASSGMNT KNA HNTR 6/9..XDE PRESENTATION, KNA HNTR SLIDE JE..

23 Julai 2011

Dah lama x mnulis..


..hurm..dh lama pnulis x coret pa2 kt blog ni..@ erti kata lain update blog..huhu~

..kdg2 tu, pnulis on9 gak tp mls nk mnulis ..huhu.. (sory!)
..nk cta pa ek???..

..lps je abs praktikal JUPEM, pnulis trus msuk ke sem 5..mmg xde cuti laa..pas kuliah 7 mgu, baru la ada cuti mid sem..tp, cuti mid sem ni pnulis x balik Sarawak, tp holiday kt KELANTAN..huhu..insyaAllah, raya nanti baru blik..huhu..


..bez gak la holiday kt KELANTAN ni..byk gler shopping..(duit pun byk abs)..hehe
Before g KELANTAN ni, pnulis plan nk stay kt umah fmily angkat je..tp, tba2 je nk jln2..so, pnulis n kwan pnulis ni (NURHANIS SYAZLIA BT HASSHIM)..decide nk g kelntan..kt kltn ni, kteorg dok umah nab @ dikenali NURUL NABILA BT EZANI..mula2 dok umah nab ni, mmg asyik kna jamu mkn je..pnulis pa lg, bedal je la..huhu..plan nak diet, xjd,..huhu..


Pnulis dok umah nab juz 4 hari je..pastu g umah kwn yg sorg lg iaitu NURUL SYAZANA BT MOHAMED @ kteorg panggil dia “CIK NA’..huhu..


Kt klntan ni, tmpat yg kteorg gi..”wakaf cek yeh”, ‘mondok’, ‘kb mall’, ‘pasar siti kadijah’, ‘pantai cahaya bulan’, ‘cheng ho’..mmg bez la..kt kb mall, pnulis da gak la beli jubah utk rya..(smpai gak hajat pnulis nak beli jubah..hehe)..pastu, pnulis n member yg len g borong tudung..hrga tudung kt klntn ni lbh kurg sma je kt perlis.. :)


Selain tu, makanan kt klntan mmg byk beza la ngan tmpat pnulis..huhu..pnulis pun try la mknan tradisional klntn ni sprti laksa (kuah santan), kuih cek mek molek n byk lg la..



..gmbr2 pat nk upload la, cos line ni problem ckit..(Sory!)