30 Disember 2010

~13 TIPS ERAT PERSAHABATAN~

1. KESABARAN                                                                                                                   
Belajarlah bersabar sekiranya sikap teman baikmu itu menyinggung perasaanmu, mungkin dengan kesabaranmu, temanmu itu akan mulai berubah & mula berfikir tentang hati & perasaan orang lain.

2. BERTERUS TERANG
Jgn sesekali kamu memendam perasaan jika kamu tdk menyenangi sikap teman2 di sekelilingmu. Cuba berbincang & berterus terang agar masalah yg membelengu dirimu aka selesai & jgn meninggikan suara ketika berbincang.

3. IKHLAS
Sentiasa bersikap ikhlas & jgn terlalu berkira dgn org lain. Sikap ikhlas kita akan menjadikan teman disekeliling akan lebih menghormati kita.

4. SALING MENGHORMATI
Saling hormat menghormati. Hormatilah org disekelilingmu & sudah tentu org lain juga akan menghormatimu.

5. JUJUR
Belajarlah menjadi seorang yg jujur. Saling percaya mempercayai menjadi hubungan persahabatan yg dijalinkan akan berjaya. Sebaiknya, buang jauh2 sikap bermuka-muka kerana ianya sikap merenggangkan persahabatan.

6. SALING FAHAM MEMAHAMI
Saling faham memahami & tdk berprasangka buruk adalah resepi utama dlm membina sebuah persahabatan yg berjaya.

7. SALING MEMAAFKAN
Jadilah seorang yg pemaaf sekiranya teman baikmua menyinggung perasaanmu. & ketahuilah, sikap pemaaf itu merupakan satu perbuatan yg mulia. Malah dia dpt memberikan kesan positif terhadap diri kamu sendiri.

8. BERTOLAK ANSUR
Saling bertolak ansur juga merupakan satu faktor penting utk membina sebuah perhubungan yg murni. Sifat begini akan memberi manfaat pada diri kamu & orang lain. Namun usah mengharapkan hanya org lain yg perlu bertolak ansur dengan kamu & dlm masa yg sama kamu pula mengambil kesempatan ke atas mereka. Ini tdk adil namanya!

9. JAGA TUTUR KATA
Jagalah tutur kata & jgn terlalu celupar ketika berbicara bersama teman-teman sekeliling kamu. Sikap lepas kata begini akan mengundang perselisihan faham antara satu sama lain.

10. NASIHAT MENASIHATI
Saling tegur menegur & nasihat menasihati antara satu ama lain. Teguran hendaklah secara baik & bukannya dgn melulu & mengkritik. Bukankah saling ingat mengingatkan itu satu perbuatan yg mulia?

11. AMBIL BERAT
Jgn pentingkan diri sendiri, sebaliknya ambil berat antara satu sama lain. Contohnya, jika temanmu sedang dilanda masalah. Berada di sisinya ketika dia sedang susah merupakan satu pengorbanan besar & tanda setia kawan. Ia memberikan kekuatan & sedikit bebanyak masalah yg ditanggunginya akan berkurangan. Tapi awas! Jgn nanti sampai kamu tak tahan telinga jika saban hari terpaksa mendengar luahan masalahnya. Kadangkala kamu juga punya masalah yg perlu diselasaikan!

12. SALING BERHUBUNG
Jauh di mata, dekat di hati. W/pun mungkin kamu dipisahkan oleh jarak & kesibukan, apa kata kamu eratkan persahabatan dgn bertanya khabar. Telefon @ sekadar menghantar sms pun dah mencukupi tanda ingatan kamu kepadanya.

13. BERTELINGKAH
Sesekali bertelingkah yg berlaku akan menjadikan perhubungan bertambah baik. Kita lebih sling mengenali & memahami antara satu sama lain. Tapi haruslah diingat, bergaduh tanpa bermaafan tak guna juga. Sekurang kurangnya kita kenalah beralah & bermaaf-maafan agar kekeruhan yg melanda akan jernih semula.

p/s: kongsi bersama..:)

~ceritaKU...

..mcm biasala, pnulis dah lama  x update.. rsanya lbh kurang 2 mgu, pnulis x coret pa2 kat blog ni..huhu...nak tulis pa ek??..hurm....
First of all, “alhamdulillah utk smuanya”...cOs dlm bbrp hari lg, pnulis akan blik smula ke UiTM utk sem 4 thun depan ...cptnya msa blalu...xsngka dh hampir dua tahun pnulis kat uitm..tinggal setahun je lagi..(insyaAllah).. hrp smuanya akan berjalan dgn lancar..(amin ya rabb).. umur pun smakin mningkat...hurm.............

~kami..SSSNNN.....
..”JAUH DIMATA DEKAT DIHATI”..itulah kami, SSSNNN!.. kat uitm, pnulis “da lima org hamba Allah” yg pnulis amat sayangi....
~..kami berenam sntiasa bersama lbh2 lg bla nk gi kls..dan kami jugakla ‘muka lambat gi kelas’..(kantOi!)..hehe...adat manusia kn, dalam pshbtn tu kta akn merasa susah dan senang bersama..kami berenam pernah mlaluinya..antaranya, kna wat presentation..(mmg tensiOn tme tu..)..hehe..wat LP dr pg smpai ke ptg (pnat gler!)..wat report slama bbrp hari tme study week..huhu..kna marah ngan lecturer (standard la kan as a student..)..walaupun kdg2 tu, kmi pernah ada salah faham (bgaduh manja la katakan)..hehe..tp, ia x merenggangkan persahabatan kami smua.. malah dari situ, pnulis lbh mngenali setiap perangai dan ragam lima org hamba Allah ni..scara ringkas, lima org hamba Allah ni amat pnting dalam khidupan pnulis lbh2 lg bla kat uitm...lbh kurg setahun pnulis bersama lima org hamba Allah ni, pnulis rsa hepy sgt..alhamdulillah..(syukran, ya Allah)...
..walaupun enam org hamba Allah ni (termasuklah pnulis)..ada yg berasal dari semenanjung malaysia, negeri bawah bayu dan bumi kenyalang..huhu..tp, kami sntiasa bersama utk mnuntut ilmu kt uitm ni....
..insan-insan yg pnulis maksudkan ialah....
SALMA BT MOHD JAFAR
SITI NURSYAZWANI BT ABDUL RAZAK
SYAZA BT ROZALI
NURHANIS SYAZLIA BT HASSHIM
NUR YASRIQ ZAITUL AZARIAH BT ALI
NURUL SYAZANA BT MOHAMED
Tapi.....
..dari berenam, kami akn tinggal berempat je tahun dpn..sbbnya, dua org shabat pnulis ni akn further study kat uitm shah alam..scara jujur, pnulis rasa sdih gak la bla tpksa berpisah ngan mereka ni..tp, inilah lumrah hidup, kn??..lgpun, setiap pertemuan tu akan adanya perpisahan..smua org pasti akn melaluinya t’masuklah pnulis sndiri..yg pnting, pnulis hrp walaupun kami akn bjauhan kelak, kami akan sentiasa bhubung dan ikatan ukhuwah ni akan bkekalan sampai bla2..pnulis doakan smoga kedua-dua sahabat pnulis (SALMA BT MOHD JAFAR & SYAZA BT ROZALI) ni akn berjaya kat sna nti..amin ya rabb....

10 Disember 2010

kongsi bersama!

AMALAN 7 KALIMAH

Barang siapa mengamalkan tujuh kalimah , ia dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosanya walau sebanyak buih laut.

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah apabila selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersebut perkataan yang tidak
    baik atau tidak sepatutnya.
4. Mengucap Insya Allah jika merancang untuk melakukan
    sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi
    sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi
    dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang
    siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya .

PENULIS???

Lame gak dah pnulis x update blog ni (kcian kat blog ni d’abaikan wat smentara wktu-“mnta maaf yer”-)..hehe..xtau nk tulis pa sbnrnya wpun kdg2 tu tgh on9..(alasan smata2)..huhu..skrg ni, hobi pnulis msa cti ni, pnulis lbh suka ‘layan korea’..hehe..xtau knp..(nmpknya pngaruh hanis & syaza [kwn pnulis] bg impak yg besar kt pnulis..hehe...skrg ni, pnulis lbh suka layan big bang’ & ‘f.t. island’..huhu..pa2 pun, “nasyid tetap dihatiku”..:)
Hurm................
Pnulis nk share ckit kt sume about something.......kalo korg nk tau, rmai gak kwn2 pnulis yg tnye knp pnulis guna “pnulis” dlm blog ni???knp xgna “aku”???... da yg gtau, guna “pnulis” tu mcm skema jer..huhu..ya ke???..tp, pnulis dh tau msti org akn tnya soaln tu..huhu..
Nk tau x, pnulis jwb pa???..
My answer is – kalo guna “pnulis”, pnulis rsa lbh selesa ckit..cOs kalo guna “aku” tu, pnulis rsa mcm kasar ckit..hehe..(logik x???)..sbb lain, pnulis ni da kwn dr semenanjung, sabah n srwk..huhu...so, kalo guna “pnulis” tu, kira adil la utk smua org dgn hrpn sape2 yg sudi bca blog pnulis ni, akn faham la pa yg pnulis smpaikan kt cni..hehe..(mcm ayat skema jer!)...So, pnulis hrp suma bpuas hti akn sbab2 bkenaan ek..hehe..dan insyaAllah, pnulis xkn tukar kata ganti nma tu..huhu...