25 Oktober 2010

~tutuplah ia dgn hijabmu~

Hari ini final baru jer bermula & alhamdulillah utk first paper (ctu 262) ni, pnulis leh wat..~berikanlah aku kejayaan ya Allah..~amin ya rabb..
*******
smentara pnulis da waktu ni, nk update la blog ni..hehe..walaupun pd msa skrg "final week"..hehe..ada ssuatu yg pnulis ingin kongsi utk smua,( serius je bnyi).. hrp ia dpt memberi manfaat..~amin


HIJAB???..

Ada apa dgn hijab??..Untuk siapa hijab??..Mengapa perlu pakai hijab???..smua org mesti ada jwpnnya tersendiri utk persolan tersebut, kan???..bg pnulis, hijab adlh amat penting sekali terutamanya utk "wanita Islam"..knp???..dengan adanya hijab, kta dpt melindungi diri..selain memakai hijab mrupakan tuntutan agama..ada juga yg b'pndapat, dengan hijab kta blh m'bezakn wanita Islam dgn wanita bkn Islam..blh d'terima jgk kn???..tp, adakah kta ingin menjadi Islam di atas kertas shj??..renung2kanlah..itu bknlah persoalnnya..apa yg pnulis ingin sampaikan disini ialah.........

Alhamdulillah, pnulis dikelilingi dgn insan2 yg pnulis cintai termasuklah sahabat..sahabat???..pnulis mpunyai ramai sahabat samada di sarawak mahupun di uitm perlis...walaupun pada msa yg sma, pnulis berasa gembira & snang apbila dapat meluangkan bsama sahabat2 pnulis ni, pnulis rsa terkilan jugak.....ini kerana ada jugak sahabat pnulis yg ambil ringan ttg aurat dan pggunaan hijab (bkn btujuan utk mgaibkan org)...cthnya..pakai bj ketat, pkai tdung tp,  pkai bj lengan pndek, &  ada yg x pakai tudung (free hair)..pnulis rsa sdih stiap kali sahabat pnulis bpakain sedemikian..pnulis x berani nak tgur, takut terasa hati..pnulis cuma mampu bdoa, smoga sahabat2 pnulis ni d'bukakan hatinya utk mnutup aurat dan tutuplah ia dgn hijabmu..~amin...


Wahai sahabatku....

Sesungguhnya aku amat menyayangimu...

Dsbbkan menyayangimu, aku x snggup  aurat dirimu d'perhatikan oleh golongan yg bkn mahrammu....

Kerna ia s'olah2 mlihat diriku jua, kerna kau sahabatku........

Aku amat bharap kau dapat mnutup auratmu itu dan tutupla ia dgn hijabmu (lbih manis dpandang)..............

Kau tunjukkanlah auratmu itu untuk bakal suamimu nanti..itu lbh baik, sahabatku....

Sahabatku...

Aku amat menyayangimu.......

Aku hanya ingin yang terbaik untukmu......

Aku harap kau mengerti wahai sahabatku......

Aku adalah insan yang bahagia sekali, apabila kau akan menutup auratmu dgn hijab....~Amin ya rabb...

Ya Allah, KAU bukak kanlah pintu sahabat2ku ini ya Allah...sesungguhnya aku amat mcintai mereka.........

Tutuplah ia dengan hijabmu, wahai sahabatku........



p/s:pnulis bknlah seorang insan yg 'perfect'.. pnulis pun masih dalam proses mningkatkan   diri sendiri...sama2lah agar kta m'peroleh redha Allah s.w.t...niat pnulis adalh untuk bkongsi utk smua..apa yg pnulis sampaikan ini adalh sbg luahan hati sj..pnulis ingin m'minta maaf skiranya ada yg tsinggung bila mbaca link diatas ni..."Yg baik dtgnya drpd Allah s.w.t..yg buruknya adalh dr pnulis sndiri"...

21 Oktober 2010

~pnulis, 'dia' & *****...

baru da msa nk update blog..byk keja kna wat..huhu..pnulis nk cta pa yg blaku kt pnulis...pnulis dah wat salah kat 'dia' (kwn satu sekolah)..pnulis dh tuduh 'dia' mcm2 tanpa usul periksa.....pnulis x pcya kat 'dia', sedangkan 'dia' kawan pnulis yg dah byk tolong pnulis kt cni..(uitm perlis)....akhirnya kbnaran tbongkar, dan 'dia' x bsalah...pnulis rsa b'salah sgt2 kt 'dia'..pnulis pn mnta maaf ngan 'dia' mlalui msg..alhamdulillah, 'dia'maafkan pnulis..pnulis rsa bsyukur sgt2, bla 'dia' sudi nak maafkan pnulis..tp, kat cni pnulis nak mnta maaf skali lagi kat 'dia'.....kisah ni sbnrnya tlibat tiga hamba Allah s.w.t iaitu pnulis, 'dia' dan  *****....(biarla rahsia)...pa yg blaku sbnrnya, biarlah hanya kami yg tau & pnulis xnak cta kat cni (mnta maaf yer)...pa yg pnulis leh gtau, mungkin salah pnulis gak, cpat pcaya crita org tanpa periksa btul2 dlu & salah faham pn blaku...pa2 pun, antara pnulis & 'dia' dah selesai..~alhamdulillah..cmna plak ngan *****???..hurm... biarla hanya Allah dan pnulis yg tau....
-  buat *****, biarlah masa yg mnentukannya....
- 'dia', syukran sbb sudi maafkan pnulis...

p/s : permudahkanlah urusanku ya, Allah~

9 Oktober 2010

~hari ini~

hurm..nk tulis pa ek???..(bfikir sjenak)..sjak2 akhr2 ni, pnulis bz sgt..byk bnda kna wat, dgn test lg..maklumla, final xlama lg..sbb bz sgtla, br hari ni pnulis bksmpatan nk update blog ni..alhamdulillah..
pnulis nk share skit pa yg tbuku di lubuk hati ni..(ckit jer)..hehe..hari ini???..bg pnulis, 'hari ini' adlh peristiwa yg x mungkin pnulis lupakan..

'hari ini',25/9/10...nenda tersyang pnulis telah kembali kerahmatullah, sminggu slps pnulis blik kmpung halaman.....sdih sgt2 msa tu, bla dpt tau brita tu..msa tu, pnulis tgh bez landing kt katil(tdo)..hehe..pastu, tba2 je, da inbox msuk kt hp..pnulis pn bkak la.."kak, nenek dah xda kol 10.00pm td"..pnulis pn terus bgn tme tu & kol adik pnulis..pnulis terus nangis bla adik gtau berita tu..& adik smpat lg tnya kt pnulis, kak blik x???..slps je pnulis kol adik pnulis tu, pnulis terus mnangis teresak2..pnulis nangis bknnya x redha dgn ktentuan Allah..tp, pnulis nangis sbab........pnulis xdpt blik srwak nk tgk wat kali terakhir arwah nenda sblm d'kbumikan...hanya Allah yg tau cmna perasaan pnulis msa tu...rsa terkilan pn ada..sbab msa rya, pnulis x sempat nk jumpa ngan arwah nenda pnulis tu...sbb arwah nenda pnulis kt hospital kuching, pnulis plak kt btu..pnulis mmg nk jmpa sgt ngan arwah nenda msa tu (tme rya), tp sbab ada hal2 yg xdpt d'elakkn, pnulis xdpt jmpa....w/pun xdpt blik srwk nk jnguk arwah nenda msa tu, pnulis cma doakn arwah nenda dr jauh je.. agar roh arwah nenda dlm keadaan tenang dan d'tmpatkan di kalangan org2 yg solehah..~amin~..tp, bla 'emak & makcik' pnulis bg smngat kt pnulis msa tu, baru la pnulis rsa ok ckit..walupun rsa terkilan & sdih tu still ada..kwn2 kt uitm ni pn da bg smngt kt pnulis..antaranya, wani, dben, hanis & rmai lg la..syukran, ya~..tp, bla kt dpn kwn2 ni, pnulis cba utk smbunyikan perasaan sdih tu..ya, pd luaran pnulis nmpak hepy n ok je..tp, sbnrnya, hanya Allah yg tau perasaan pnulis msa tu...pnulis mmg jnis org yg xkn tunjukkan ksedihan pnulis kt org lain..tp, kalo dh xtahan sgt pnulis akn nangis jugak kt dpn kwan pnulis ni......kn x elok kalo kta terus meratapi khilangan ssorg tu, kan???..lama- kelamaan,  keadaan pnulis pn dh stabil..hdup ni kna teruskan jugak..n pnulis redha dgn ktentuan Allah ni....~alhamdulillah~
(alfatihah)..
*********

'hari ini'-9/10/10...pnulis da test cadastral pkl 4.30pm..preparation pn leh thn gak untk test cadas ni..pnulis mmg nk score utk test 2 ni, kalo leh nk dpt carry mark yg elok..insyaAllah..pnulis pn bsiap2, nk test tu..tepat 4.50pm bru la test tu stat..lmbt ckit la sbab da kOs lain yg test sblm pnulis test tu...dgn kalimah 'Bismillahirrahmanirahim'..pnulis pn mula mnjwb soaln2 tu..pnulis jwb soaln teori tu..dptla jwb..alhamdulillah~..wpun, da satu soaln teori pnulis xdpt jwb..(sbab x bca topik tu)..hehe...tp, bla je smpai soaln utk pngiraan, pnulis jd buntu!!..pnulis try wat plahan2, tp xdpt gak..pnulis pn try byk kali cos pnulis fikir msa tu, mungkin pnulis salah tekan calculator ke, salah tekan nombor ke...msa mnjwb tgal 30 minit je lg, pnulis still xpat wat soaln tu..mmg rsa nk nangis tme tu..lgpn markah utk pngiraan tu, byk gak...tepat 6.50pm, msa utk mnjwb pn dh tamat..pnulis mmg xdpt jwb soaln tu..tp, pnulis hntr gak ktas jwpn pnulis tu.....lps kluar je dr dewan tu, pnulis terus nangis kt dpn kwn pnulis iaitu 'salma'...dia bg kata2 smgt kt pnulis...syukran, ya~..lps je nangis, bru la pnulis rsa lega ckit...rupa2nya, bkn pnulis sorg je yg xdpt jwb soaln tu..kwan2 pnulis rmai gak yg xdpt jwb...mmg sdih la...tp, lps tu pnulis pn decide xnak ingat lg psal test cadas ni..sbb bnda dh jd..jd, pnulis pn tawakal je la msa tu.....


p/s- peristwa 'hari ini', adalh kjadian yg mncabar bg pnulis...tp, antara hikmah yg boleh pnulis simpulkan dari peristiwa 'hari ini'....
-antaranya ialah, kta hdup kt dunia cma skjp je.."dari mna kta dtg, di situ lah kta akn kembali"..pnciptaNya iaitu Allah s.w.t...
-kmatian tu datang bla2 msa je tnpa kta ketahui..
-kna stdy utk final plak..-kna byk wat latihan & x t'tumpu kt soaln sng je...
-di saat kta susah, brula kta tau sapa 'shbt sejati' yg slalu ngan kta..alhamdulillah, smua kwn2 pnulis tgolong yg pnulis nyatakan tu..
-kna tabah & kuat dalam mnghdapi dugaan..inilah dikatakan 'lumrah khidupan'..smua org ada mslh, tp tpulang pd individu sndiri nk settlekn cmna...
-kta mstila redha & bykkn bsbr ngan dugan yg mlanda diri...(da hikmahnya stiap pa yg blaku)..
-Allah xkn bg dugaan dan cabaran kpd umatnya, kalo umatnya xmampu nk hadapi dugaan tu..(renung2knlah)..~Allah Maha Mengetahui~

1 Oktober 2010

~bjaya wat blog!

~hurm..nk tulis pa ek..pnulis sbnrnya xtau nk coret pa kt cni..maklumla br je wat blog(org baru la ktakan)..hehe..ni kali kebrp ntah pnulis cuba wat blog..alhamdulillah, kali ni baru bjaya..:)sbg pmulaan, pnulis coret ni sbg salam pknalan dlu..insyaAllah, dalam lembaran yg lain baru la pnulis akn coretkn ssuatu utk tatapan smua..insyaAllah..