30 Disember 2010

~13 TIPS ERAT PERSAHABATAN~

1. KESABARAN                                                                                                                   
Belajarlah bersabar sekiranya sikap teman baikmu itu menyinggung perasaanmu, mungkin dengan kesabaranmu, temanmu itu akan mulai berubah & mula berfikir tentang hati & perasaan orang lain.

2. BERTERUS TERANG
Jgn sesekali kamu memendam perasaan jika kamu tdk menyenangi sikap teman2 di sekelilingmu. Cuba berbincang & berterus terang agar masalah yg membelengu dirimu aka selesai & jgn meninggikan suara ketika berbincang.

3. IKHLAS
Sentiasa bersikap ikhlas & jgn terlalu berkira dgn org lain. Sikap ikhlas kita akan menjadikan teman disekeliling akan lebih menghormati kita.

4. SALING MENGHORMATI
Saling hormat menghormati. Hormatilah org disekelilingmu & sudah tentu org lain juga akan menghormatimu.

5. JUJUR
Belajarlah menjadi seorang yg jujur. Saling percaya mempercayai menjadi hubungan persahabatan yg dijalinkan akan berjaya. Sebaiknya, buang jauh2 sikap bermuka-muka kerana ianya sikap merenggangkan persahabatan.

6. SALING FAHAM MEMAHAMI
Saling faham memahami & tdk berprasangka buruk adalah resepi utama dlm membina sebuah persahabatan yg berjaya.

7. SALING MEMAAFKAN
Jadilah seorang yg pemaaf sekiranya teman baikmua menyinggung perasaanmu. & ketahuilah, sikap pemaaf itu merupakan satu perbuatan yg mulia. Malah dia dpt memberikan kesan positif terhadap diri kamu sendiri.

8. BERTOLAK ANSUR
Saling bertolak ansur juga merupakan satu faktor penting utk membina sebuah perhubungan yg murni. Sifat begini akan memberi manfaat pada diri kamu & orang lain. Namun usah mengharapkan hanya org lain yg perlu bertolak ansur dengan kamu & dlm masa yg sama kamu pula mengambil kesempatan ke atas mereka. Ini tdk adil namanya!

9. JAGA TUTUR KATA
Jagalah tutur kata & jgn terlalu celupar ketika berbicara bersama teman-teman sekeliling kamu. Sikap lepas kata begini akan mengundang perselisihan faham antara satu sama lain.

10. NASIHAT MENASIHATI
Saling tegur menegur & nasihat menasihati antara satu ama lain. Teguran hendaklah secara baik & bukannya dgn melulu & mengkritik. Bukankah saling ingat mengingatkan itu satu perbuatan yg mulia?

11. AMBIL BERAT
Jgn pentingkan diri sendiri, sebaliknya ambil berat antara satu sama lain. Contohnya, jika temanmu sedang dilanda masalah. Berada di sisinya ketika dia sedang susah merupakan satu pengorbanan besar & tanda setia kawan. Ia memberikan kekuatan & sedikit bebanyak masalah yg ditanggunginya akan berkurangan. Tapi awas! Jgn nanti sampai kamu tak tahan telinga jika saban hari terpaksa mendengar luahan masalahnya. Kadangkala kamu juga punya masalah yg perlu diselasaikan!

12. SALING BERHUBUNG
Jauh di mata, dekat di hati. W/pun mungkin kamu dipisahkan oleh jarak & kesibukan, apa kata kamu eratkan persahabatan dgn bertanya khabar. Telefon @ sekadar menghantar sms pun dah mencukupi tanda ingatan kamu kepadanya.

13. BERTELINGKAH
Sesekali bertelingkah yg berlaku akan menjadikan perhubungan bertambah baik. Kita lebih sling mengenali & memahami antara satu sama lain. Tapi haruslah diingat, bergaduh tanpa bermaafan tak guna juga. Sekurang kurangnya kita kenalah beralah & bermaaf-maafan agar kekeruhan yg melanda akan jernih semula.

p/s: kongsi bersama..:)

~ceritaKU...

..mcm biasala, pnulis dah lama  x update.. rsanya lbh kurang 2 mgu, pnulis x coret pa2 kat blog ni..huhu...nak tulis pa ek??..hurm....
First of all, “alhamdulillah utk smuanya”...cOs dlm bbrp hari lg, pnulis akan blik smula ke UiTM utk sem 4 thun depan ...cptnya msa blalu...xsngka dh hampir dua tahun pnulis kat uitm..tinggal setahun je lagi..(insyaAllah).. hrp smuanya akan berjalan dgn lancar..(amin ya rabb).. umur pun smakin mningkat...hurm.............

~kami..SSSNNN.....
..”JAUH DIMATA DEKAT DIHATI”..itulah kami, SSSNNN!.. kat uitm, pnulis “da lima org hamba Allah” yg pnulis amat sayangi....
~..kami berenam sntiasa bersama lbh2 lg bla nk gi kls..dan kami jugakla ‘muka lambat gi kelas’..(kantOi!)..hehe...adat manusia kn, dalam pshbtn tu kta akn merasa susah dan senang bersama..kami berenam pernah mlaluinya..antaranya, kna wat presentation..(mmg tensiOn tme tu..)..hehe..wat LP dr pg smpai ke ptg (pnat gler!)..wat report slama bbrp hari tme study week..huhu..kna marah ngan lecturer (standard la kan as a student..)..walaupun kdg2 tu, kmi pernah ada salah faham (bgaduh manja la katakan)..hehe..tp, ia x merenggangkan persahabatan kami smua.. malah dari situ, pnulis lbh mngenali setiap perangai dan ragam lima org hamba Allah ni..scara ringkas, lima org hamba Allah ni amat pnting dalam khidupan pnulis lbh2 lg bla kat uitm...lbh kurg setahun pnulis bersama lima org hamba Allah ni, pnulis rsa hepy sgt..alhamdulillah..(syukran, ya Allah)...
..walaupun enam org hamba Allah ni (termasuklah pnulis)..ada yg berasal dari semenanjung malaysia, negeri bawah bayu dan bumi kenyalang..huhu..tp, kami sntiasa bersama utk mnuntut ilmu kt uitm ni....
..insan-insan yg pnulis maksudkan ialah....
SALMA BT MOHD JAFAR
SITI NURSYAZWANI BT ABDUL RAZAK
SYAZA BT ROZALI
NURHANIS SYAZLIA BT HASSHIM
NUR YASRIQ ZAITUL AZARIAH BT ALI
NURUL SYAZANA BT MOHAMED
Tapi.....
..dari berenam, kami akn tinggal berempat je tahun dpn..sbbnya, dua org shabat pnulis ni akn further study kat uitm shah alam..scara jujur, pnulis rasa sdih gak la bla tpksa berpisah ngan mereka ni..tp, inilah lumrah hidup, kn??..lgpun, setiap pertemuan tu akan adanya perpisahan..smua org pasti akn melaluinya t’masuklah pnulis sndiri..yg pnting, pnulis hrp walaupun kami akn bjauhan kelak, kami akan sentiasa bhubung dan ikatan ukhuwah ni akan bkekalan sampai bla2..pnulis doakan smoga kedua-dua sahabat pnulis (SALMA BT MOHD JAFAR & SYAZA BT ROZALI) ni akn berjaya kat sna nti..amin ya rabb....

10 Disember 2010

kongsi bersama!

AMALAN 7 KALIMAH

Barang siapa mengamalkan tujuh kalimah , ia dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosanya walau sebanyak buih laut.

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah apabila selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersebut perkataan yang tidak
    baik atau tidak sepatutnya.
4. Mengucap Insya Allah jika merancang untuk melakukan
    sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi
    sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi
    dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang
    siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya .

PENULIS???

Lame gak dah pnulis x update blog ni (kcian kat blog ni d’abaikan wat smentara wktu-“mnta maaf yer”-)..hehe..xtau nk tulis pa sbnrnya wpun kdg2 tu tgh on9..(alasan smata2)..huhu..skrg ni, hobi pnulis msa cti ni, pnulis lbh suka ‘layan korea’..hehe..xtau knp..(nmpknya pngaruh hanis & syaza [kwn pnulis] bg impak yg besar kt pnulis..hehe...skrg ni, pnulis lbh suka layan big bang’ & ‘f.t. island’..huhu..pa2 pun, “nasyid tetap dihatiku”..:)
Hurm................
Pnulis nk share ckit kt sume about something.......kalo korg nk tau, rmai gak kwn2 pnulis yg tnye knp pnulis guna “pnulis” dlm blog ni???knp xgna “aku”???... da yg gtau, guna “pnulis” tu mcm skema jer..huhu..ya ke???..tp, pnulis dh tau msti org akn tnya soaln tu..huhu..
Nk tau x, pnulis jwb pa???..
My answer is – kalo guna “pnulis”, pnulis rsa lbh selesa ckit..cOs kalo guna “aku” tu, pnulis rsa mcm kasar ckit..hehe..(logik x???)..sbb lain, pnulis ni da kwn dr semenanjung, sabah n srwk..huhu...so, kalo guna “pnulis” tu, kira adil la utk smua org dgn hrpn sape2 yg sudi bca blog pnulis ni, akn faham la pa yg pnulis smpaikan kt cni..hehe..(mcm ayat skema jer!)...So, pnulis hrp suma bpuas hti akn sbab2 bkenaan ek..hehe..dan insyaAllah, pnulis xkn tukar kata ganti nma tu..huhu...


22 November 2010

~Alhamdulillah~

Alhamdulillah~...itulah ayat keramat yg pnulis mampu ungkapkan tika ni...pnulis br je abs mlalui final..hrp2 dpt result yg baik..doakan ek~.....
Bla dah abs final ni, barula pnulis da msa skit nk update blog ni..huhu..tp, bla dah lama x mnulis ni, xtau la nk ckp pa (biasala tu)..hehe..rsanya bla dh cuti sem ni, xtaula nk wat pa kt umah nti..keja utama kat umah nti mstila mkn n tdo je nti..(mkin ‘chubby’ la pnulis ni)..huhu..yela, tu je la keja bla dh da kt umah...pnulis ingat nk keja..tp, pnyakit M (malas) ni tinggi sgt la plak (alasan smata2)..hehe..hurm..rsanya smpai kt cni dlu ek..tba2 je 'blank'..xtau nk tulis pa..hehe..( pnulis mnta maaf ek)..

25 Oktober 2010

~tutuplah ia dgn hijabmu~

Hari ini final baru jer bermula & alhamdulillah utk first paper (ctu 262) ni, pnulis leh wat..~berikanlah aku kejayaan ya Allah..~amin ya rabb..
*******
smentara pnulis da waktu ni, nk update la blog ni..hehe..walaupun pd msa skrg "final week"..hehe..ada ssuatu yg pnulis ingin kongsi utk smua,( serius je bnyi).. hrp ia dpt memberi manfaat..~amin


HIJAB???..

Ada apa dgn hijab??..Untuk siapa hijab??..Mengapa perlu pakai hijab???..smua org mesti ada jwpnnya tersendiri utk persolan tersebut, kan???..bg pnulis, hijab adlh amat penting sekali terutamanya utk "wanita Islam"..knp???..dengan adanya hijab, kta dpt melindungi diri..selain memakai hijab mrupakan tuntutan agama..ada juga yg b'pndapat, dengan hijab kta blh m'bezakn wanita Islam dgn wanita bkn Islam..blh d'terima jgk kn???..tp, adakah kta ingin menjadi Islam di atas kertas shj??..renung2kanlah..itu bknlah persoalnnya..apa yg pnulis ingin sampaikan disini ialah.........

Alhamdulillah, pnulis dikelilingi dgn insan2 yg pnulis cintai termasuklah sahabat..sahabat???..pnulis mpunyai ramai sahabat samada di sarawak mahupun di uitm perlis...walaupun pada msa yg sma, pnulis berasa gembira & snang apbila dapat meluangkan bsama sahabat2 pnulis ni, pnulis rsa terkilan jugak.....ini kerana ada jugak sahabat pnulis yg ambil ringan ttg aurat dan pggunaan hijab (bkn btujuan utk mgaibkan org)...cthnya..pakai bj ketat, pkai tdung tp,  pkai bj lengan pndek, &  ada yg x pakai tudung (free hair)..pnulis rsa sdih stiap kali sahabat pnulis bpakain sedemikian..pnulis x berani nak tgur, takut terasa hati..pnulis cuma mampu bdoa, smoga sahabat2 pnulis ni d'bukakan hatinya utk mnutup aurat dan tutuplah ia dgn hijabmu..~amin...


Wahai sahabatku....

Sesungguhnya aku amat menyayangimu...

Dsbbkan menyayangimu, aku x snggup  aurat dirimu d'perhatikan oleh golongan yg bkn mahrammu....

Kerna ia s'olah2 mlihat diriku jua, kerna kau sahabatku........

Aku amat bharap kau dapat mnutup auratmu itu dan tutupla ia dgn hijabmu (lbih manis dpandang)..............

Kau tunjukkanlah auratmu itu untuk bakal suamimu nanti..itu lbh baik, sahabatku....

Sahabatku...

Aku amat menyayangimu.......

Aku hanya ingin yang terbaik untukmu......

Aku harap kau mengerti wahai sahabatku......

Aku adalah insan yang bahagia sekali, apabila kau akan menutup auratmu dgn hijab....~Amin ya rabb...

Ya Allah, KAU bukak kanlah pintu sahabat2ku ini ya Allah...sesungguhnya aku amat mcintai mereka.........

Tutuplah ia dengan hijabmu, wahai sahabatku........



p/s:pnulis bknlah seorang insan yg 'perfect'.. pnulis pun masih dalam proses mningkatkan   diri sendiri...sama2lah agar kta m'peroleh redha Allah s.w.t...niat pnulis adalh untuk bkongsi utk smua..apa yg pnulis sampaikan ini adalh sbg luahan hati sj..pnulis ingin m'minta maaf skiranya ada yg tsinggung bila mbaca link diatas ni..."Yg baik dtgnya drpd Allah s.w.t..yg buruknya adalh dr pnulis sndiri"...

21 Oktober 2010

~pnulis, 'dia' & *****...

baru da msa nk update blog..byk keja kna wat..huhu..pnulis nk cta pa yg blaku kt pnulis...pnulis dah wat salah kat 'dia' (kwn satu sekolah)..pnulis dh tuduh 'dia' mcm2 tanpa usul periksa.....pnulis x pcya kat 'dia', sedangkan 'dia' kawan pnulis yg dah byk tolong pnulis kt cni..(uitm perlis)....akhirnya kbnaran tbongkar, dan 'dia' x bsalah...pnulis rsa b'salah sgt2 kt 'dia'..pnulis pn mnta maaf ngan 'dia' mlalui msg..alhamdulillah, 'dia'maafkan pnulis..pnulis rsa bsyukur sgt2, bla 'dia' sudi nak maafkan pnulis..tp, kat cni pnulis nak mnta maaf skali lagi kat 'dia'.....kisah ni sbnrnya tlibat tiga hamba Allah s.w.t iaitu pnulis, 'dia' dan  *****....(biarla rahsia)...pa yg blaku sbnrnya, biarlah hanya kami yg tau & pnulis xnak cta kat cni (mnta maaf yer)...pa yg pnulis leh gtau, mungkin salah pnulis gak, cpat pcaya crita org tanpa periksa btul2 dlu & salah faham pn blaku...pa2 pun, antara pnulis & 'dia' dah selesai..~alhamdulillah..cmna plak ngan *****???..hurm... biarla hanya Allah dan pnulis yg tau....
-  buat *****, biarlah masa yg mnentukannya....
- 'dia', syukran sbb sudi maafkan pnulis...

p/s : permudahkanlah urusanku ya, Allah~

9 Oktober 2010

~hari ini~

hurm..nk tulis pa ek???..(bfikir sjenak)..sjak2 akhr2 ni, pnulis bz sgt..byk bnda kna wat, dgn test lg..maklumla, final xlama lg..sbb bz sgtla, br hari ni pnulis bksmpatan nk update blog ni..alhamdulillah..
pnulis nk share skit pa yg tbuku di lubuk hati ni..(ckit jer)..hehe..hari ini???..bg pnulis, 'hari ini' adlh peristiwa yg x mungkin pnulis lupakan..

'hari ini',25/9/10...nenda tersyang pnulis telah kembali kerahmatullah, sminggu slps pnulis blik kmpung halaman.....sdih sgt2 msa tu, bla dpt tau brita tu..msa tu, pnulis tgh bez landing kt katil(tdo)..hehe..pastu, tba2 je, da inbox msuk kt hp..pnulis pn bkak la.."kak, nenek dah xda kol 10.00pm td"..pnulis pn terus bgn tme tu & kol adik pnulis..pnulis terus nangis bla adik gtau berita tu..& adik smpat lg tnya kt pnulis, kak blik x???..slps je pnulis kol adik pnulis tu, pnulis terus mnangis teresak2..pnulis nangis bknnya x redha dgn ktentuan Allah..tp, pnulis nangis sbab........pnulis xdpt blik srwak nk tgk wat kali terakhir arwah nenda sblm d'kbumikan...hanya Allah yg tau cmna perasaan pnulis msa tu...rsa terkilan pn ada..sbab msa rya, pnulis x sempat nk jumpa ngan arwah nenda pnulis tu...sbb arwah nenda pnulis kt hospital kuching, pnulis plak kt btu..pnulis mmg nk jmpa sgt ngan arwah nenda msa tu (tme rya), tp sbab ada hal2 yg xdpt d'elakkn, pnulis xdpt jmpa....w/pun xdpt blik srwk nk jnguk arwah nenda msa tu, pnulis cma doakn arwah nenda dr jauh je.. agar roh arwah nenda dlm keadaan tenang dan d'tmpatkan di kalangan org2 yg solehah..~amin~..tp, bla 'emak & makcik' pnulis bg smngat kt pnulis msa tu, baru la pnulis rsa ok ckit..walupun rsa terkilan & sdih tu still ada..kwn2 kt uitm ni pn da bg smngt kt pnulis..antaranya, wani, dben, hanis & rmai lg la..syukran, ya~..tp, bla kt dpn kwn2 ni, pnulis cba utk smbunyikan perasaan sdih tu..ya, pd luaran pnulis nmpak hepy n ok je..tp, sbnrnya, hanya Allah yg tau perasaan pnulis msa tu...pnulis mmg jnis org yg xkn tunjukkan ksedihan pnulis kt org lain..tp, kalo dh xtahan sgt pnulis akn nangis jugak kt dpn kwan pnulis ni......kn x elok kalo kta terus meratapi khilangan ssorg tu, kan???..lama- kelamaan,  keadaan pnulis pn dh stabil..hdup ni kna teruskan jugak..n pnulis redha dgn ktentuan Allah ni....~alhamdulillah~
(alfatihah)..
*********

'hari ini'-9/10/10...pnulis da test cadastral pkl 4.30pm..preparation pn leh thn gak untk test cadas ni..pnulis mmg nk score utk test 2 ni, kalo leh nk dpt carry mark yg elok..insyaAllah..pnulis pn bsiap2, nk test tu..tepat 4.50pm bru la test tu stat..lmbt ckit la sbab da kOs lain yg test sblm pnulis test tu...dgn kalimah 'Bismillahirrahmanirahim'..pnulis pn mula mnjwb soaln2 tu..pnulis jwb soaln teori tu..dptla jwb..alhamdulillah~..wpun, da satu soaln teori pnulis xdpt jwb..(sbab x bca topik tu)..hehe...tp, bla je smpai soaln utk pngiraan, pnulis jd buntu!!..pnulis try wat plahan2, tp xdpt gak..pnulis pn try byk kali cos pnulis fikir msa tu, mungkin pnulis salah tekan calculator ke, salah tekan nombor ke...msa mnjwb tgal 30 minit je lg, pnulis still xpat wat soaln tu..mmg rsa nk nangis tme tu..lgpn markah utk pngiraan tu, byk gak...tepat 6.50pm, msa utk mnjwb pn dh tamat..pnulis mmg xdpt jwb soaln tu..tp, pnulis hntr gak ktas jwpn pnulis tu.....lps kluar je dr dewan tu, pnulis terus nangis kt dpn kwn pnulis iaitu 'salma'...dia bg kata2 smgt kt pnulis...syukran, ya~..lps je nangis, bru la pnulis rsa lega ckit...rupa2nya, bkn pnulis sorg je yg xdpt jwb soaln tu..kwan2 pnulis rmai gak yg xdpt jwb...mmg sdih la...tp, lps tu pnulis pn decide xnak ingat lg psal test cadas ni..sbb bnda dh jd..jd, pnulis pn tawakal je la msa tu.....


p/s- peristwa 'hari ini', adalh kjadian yg mncabar bg pnulis...tp, antara hikmah yg boleh pnulis simpulkan dari peristiwa 'hari ini'....
-antaranya ialah, kta hdup kt dunia cma skjp je.."dari mna kta dtg, di situ lah kta akn kembali"..pnciptaNya iaitu Allah s.w.t...
-kmatian tu datang bla2 msa je tnpa kta ketahui..
-kna stdy utk final plak..-kna byk wat latihan & x t'tumpu kt soaln sng je...
-di saat kta susah, brula kta tau sapa 'shbt sejati' yg slalu ngan kta..alhamdulillah, smua kwn2 pnulis tgolong yg pnulis nyatakan tu..
-kna tabah & kuat dalam mnghdapi dugaan..inilah dikatakan 'lumrah khidupan'..smua org ada mslh, tp tpulang pd individu sndiri nk settlekn cmna...
-kta mstila redha & bykkn bsbr ngan dugan yg mlanda diri...(da hikmahnya stiap pa yg blaku)..
-Allah xkn bg dugaan dan cabaran kpd umatnya, kalo umatnya xmampu nk hadapi dugaan tu..(renung2knlah)..~Allah Maha Mengetahui~

1 Oktober 2010

~bjaya wat blog!

~hurm..nk tulis pa ek..pnulis sbnrnya xtau nk coret pa kt cni..maklumla br je wat blog(org baru la ktakan)..hehe..ni kali kebrp ntah pnulis cuba wat blog..alhamdulillah, kali ni baru bjaya..:)sbg pmulaan, pnulis coret ni sbg salam pknalan dlu..insyaAllah, dalam lembaran yg lain baru la pnulis akn coretkn ssuatu utk tatapan smua..insyaAllah..